produkty spożywcze bogate w zelazo

jak na codzień

Temat: Gdzie znaleść żelazo?
to szukaj na stronach medycznych tam raczej nie ma artykułów wyssanych z palca. Ja napiszę tylko tyle, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe. Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe. A ja jeszcze doczytałam, że ważny jest również sposób w jaki jemy, tzn., że wspólne zjadanie produktów bogatych w żelazo razem z produktami mlecznymi lub węglowodanami (pieczywo, kasze) osłabia jego przyswajanie. Tabletki z żelazem podobno lepiej połykać na czczo. pozdrowionka!!!
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7486



Temat: Coś dla zwolenników mięsa
do 30 g/100 g zależnie od stopnia dehydratacji produktów przy gotowaniu. Zawartość żelaza jest wyższa w mięsach czerwonych (wołowina, konina) niż w mięsach słabiej zabarwionych (wieprzowina, kura); 40% tego żelaza stanowi żelazo hemowe (np. hemoglobiny), którego dostępność biologiczna jest wyższa niż innych postaci tego pierwiastka. Mięsa są także poważnym źródłem witamin B, cynku i selenu. Zawartość tłuszczu jest w nich zmienna i ... w żywieniu w znacznym stopniu zależy od produktów, które mu towarzyszą. Z gastronomicznego punktu widzenia jest ono, otoczone całą paletą komplementarnych produktów spożywczych, centralnym składnikiem posiłków. Rzecz jasna, zbyt wysokie spożycie ... czerwonego wina wydaje się łagodzić ubóstwo produktów pochodzenia roślinnego. Gwarantem optymalnego składu racji pokarmowej są towarzyszące mięsom lub innym produktom zwierzęcym (jaja, wędliny, ryba, sery) nie oczyszczone produkty zbożowe, owoce i warzywa. Skład pożywienia równoważą także produkty pochodzenia morskiego (mięczaki, skorupiaki, ryby) dostarczające witamin, mikroelementów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste ryby). Również zioła, korzenie, przyprawy i substancje zapachowe, bogate w przeciwutleniacze, mają swoje...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=354


Temat: Pomoc w korekcie diety
. Ze względu na wysoką wartość biologiczną, białko jaja kurzego uznawane jest za wzorzec, względem, którego porównywane są białka zawarte w innych produktach spożywczych, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. W zasadzie jedynym składnikiem, którego brak w jajkach jest witamina C, której z założenia nie ma w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście produkt, który ma tyle zalet, nie może pozostać bez wad - w...
Źródło: forum.trecnutrition.eu/viewtopic.php?t=2534


Temat: SZOK
lub nadmierna utrata (krwawienia). Niedostarczanie żelaza ustrojowi związane może być z niewłaściwa dietą. W chorobach przewodu pokarmowego ustrój może wchłaniać zbyt mało żelaza mimo zapewnionej odpowiedniej ilości żelaza w pożywieniu. Dla wykazania upośledzonego wchłaniania lekarz może przeprowadzić test wchłaniania żelaza (określenie stężenia żelaza w surowicy przed i dwie godziny po doustnym podaniu 100 mg dwuwartościowego żelaza – poziom powinien wzrosnąć dwukrotnie). Przewlekłe krwawienia doprowadzać mogą do wyczerpania ustrojowych zapasów żelaza. U kobiet jedną z najczęstszych przyczyn są obfite krwawienia miesiączkowe. U kobiet po menopauzie i u mężczyzn po 50 roku życia częstą przyczyną ... można przeprowadzając badanie na krew utajoną w kale. » Właściwa dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza. Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd ściśle wegetariańska dieta sprzyja niedoborowi żelaza. Dlaczego tak się dzieje? W produktach pochodzenia zwierzęcego jest żelazo dwuwartościowe, a w produktach roślinnych zawarte jest żelazo trójwartościowe. Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze można ogólnie podzielić na: * produkty o niskiej zawartości żelaza np. mleko, ziemniaki, owoce, * produkty o średniej zawartości żelaza np. drób, mięso, kasze, warzywa, * produkty o wysokiej zawartości żelaza np. podroby, warzywa strączkowe. Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm. W każdym posiłku należy uwzględnić warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C. Zwiększa ona znacznie wchłanianie żelaza (nawet 2 - 3-krotnie). Bogate w witaminę C są papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy. Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.
Źródło: niezwykla-kraina.pl/forum/viewtopic.php?t=2561


Temat: Wartość odżywcza grzybów
... trzonkach. Na podstawie chemicznego składu owocników grzybów jadalnych można stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla...
Źródło: sportbb.pl/viewtopic.php?t=1794


Temat: Dieta zgodna z grupą krwi
" />Smacznie i zdrowo. S E Z A M Neutralny dla grupy : A i 0, niekorzystny dla grupy: B i AB. Sezam, dobroczynna roślina, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne ... drobnych, złotych ziarenkach. Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, ... od naszego wieku, konstytucji i kondycji psychofizycznej oraz codziennej aktywności. Na przykład: latem, gdy przeważają wysokie temperatury (pierwiastek jang), dajemy mniej soli, która jako produkt spożywczy jest również jang. Jesienią i ... przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Gomasio to tania, smaczna, prosta i szybka do sporządzenia i niezwykle bogata w składniki odżywcze przyprawa. Nie tylko zapobiega zbytniemu zakwaszeniu naszej krwi, ale...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=162


Temat: Niedociśnienie tętnicze.
" />Polecam poniższy artykuł wszystkim, a szczególnie tym, którzy mają ?podejrzenia? o anemię z niedoboru żelaza. Zachęcam niezmiennie do doboru produktów spożywczych zgodnie z zaleceniami diety grupy krwi. Żelazna dieta O biodostępności żelaza w największym stopniu decyduje jego forma chemiczna. Żelazo hemowe (występuje w mięsie i produktach mięsnych) jest wchłaniane przez organizm w 20-50%, zaś żelazo niehemowe (zawarte w produktach roślinnych) jedynie w 1-8%. Żelazo hemowe stanowi maksymalnie 20% całkowitej puli żelaza, a więc większość spożywanego żelaza to słabo przyswajalne żelazo niehemowe. Istnieją jednak metody na zwiększenie jego przyswajalności. W mięsie zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb znajduje się tzw. czynnik mięsny (meat factor), który zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Tak więc wskazane jest łączenie potraw z warzyw, produktów zbożowych, ziemniaków i nasion roślin strączkowych z produktami mięsnymi. Można w ten sposób poprawić stopień przyswajania żelaza niehemowego. Także kwas askorbinowy (witamina C) i inne kwasy organiczne (np. kwas cytrynowy) mogą podnosić przyswajalność żelaza niehemowego. Kwas askorbinowy z jego redukującymi właściwościami jest najbardziej skutecznym związkiem zwiększającym absorpcję żelaza niehemowego. Poleca się spożywanie produktów będących naturalnym źródłem witaminy C (owoce i warzywa) łącznie z produktami zawierającymi żelazo niehemowe, na przykład ... zwiększamy stopień wchłaniania żelaza bardziej, niż gdy do potrawy dodajemy wodę z kwasem askorbinowym. Wynika z tego, że kwas askorbinowy nie jest jedynym kwasem organicznym odpowiedzialnym za wzrost absorpcji żelaza. W sokach z owoców cytrusowych znajdują się bowiem znaczne ilości kwasu cytrynowego. Oceniano też, w jaki sposób na biodostępność żelaza znajdującego się w ryżu wpływa dodatek różnych owoców. Winogrona, brzoskwinie, jabłka i gruszki nie powodowały wzrostu absorpcji. Owoce, których dodatek poprawiał przyswajalność żelaza, to: truskawki, śliwki, rabarbar oraz ananas; najbardziej efektywne były egzotyczne owoce - papaja i guajawa. Im więcej kwasu askorbinowego zawierały owoce, tym większa była przyswajalność żelaza. Podobną zależność zaobserwowano w przypadku kwasu cytrynowego. Wchłanianie żelaza niehemowego można zwiększyć dodając do produktów zawierających żelazo w tej formie (np. do kasz, mąki, ziemniaków) kiszoną kapustę, kwaszone ogórki bądź inne kiszonki. W trakcie fermentacji mlekowej żywności wytwarzane są znaczne ilości kwasów organicznych, które zwiększają biodostępność żelaza niehemowego. Zwiększoną przyswajalność żelaza stwierdzono też w wyniku spożywania fermentowanych produktów sojowych. Nie jest natomiast korzystne łączenie produktów bogatych w żelazo z suchymi nasionami soi oraz innych nasion roślin strączkowych. Produkty te zawierają szczególnie dużo kwasu fitynowego - łączącego się z żelazem w nieprzyswajalne kompleksy. Przyswajalność żelaza niehemowego mogą też obniżać taniny, znajdujące się w herbacie i kawie. Nie jest więc wskazane popijanie posiłków tymi napojami. Lepszym uzupełnieniem mogą być soki owocowe lub woda mineralna. Kwas fitynowy, substancja obniżająca przyswajalność żelaza i innych składników mineralnych (magnezu, cynku i wapnia) występuje w znacznych ilościach w produktach zbożowych. Wypiekając chleb z kwaśnego ciasta można ... w pieczywie żelaza, magnezu i innych pierwiastków. dr inż. Dorota Czerwińska Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Warszawa
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=444


Temat: CHOROBA ALZHEIMERA
... odstępstw. Tylko maksymalizacja zdrowotnych związków zawartych w podawanym pożywieniu i naturalna suplementacja zapewniła leczniczy sukces. Jak zwykle zachęcam do wyboru produktów spożywczych pod kontem zaleceń diety zgodnej z grupą krwi. Pozdrawiam...
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=490


Temat: Co jeśc jak karmie piersią??
rezygnując z tych, które są tylko źródłem energii. Trzeba jeść posiłki regularnie. W ciągu dnia najlepiej spożyć kilka (4-5) posiłków mniejszych objętościowo. Należy zwiększyć w diecie ilość mleka i produktów mlecznych, ... się zwiększyć ilość produktów bogatych w węglowodany złożone, które mają stanowić główne źródło energii. Zaleca się tu takie produkty, jak pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż. Pieczywo białe lepiej zastąpić pieczywem razowym, które ... fosforu. Ryby morskie ponadto dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka. Ryby zawierają także jod, składnik stosunkowo rzadko występujący w produktach spożywczych. W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce, które są źródłem witaminy C, beta-karotenu, błonnika i składników mineralnych. Przynajmniej 2 posiłki w ciągu dnia muszą zawierać produkty z dużą ilością żelaza: chude mięso, wędliny, ryby, warzywa strączkowe. Jest to szczególnie ważne w okresie po porodzie, gdy organizm regeneruje się po zmniejszeniu zasobów żelaza w czasie ciąży lub po utracie krwi w trakcie ... również zawarta w napojach typu cola oraz w drinkach energetyzujących. Powinno się unikać jedzenia produktów, które u dziecka wywoływały niekorzystne objawy po karmieniu. Najczęściej niemowlęta mogą reagować wzdęciami na mleko matki, jeśli kobieta jadła wcześniej czosnek, cebulę, kapustę lub czekoladę. Produkty te mogą również zmieniać smak mleka na bardziej intensywny, który dzieciom nie zawsze odpowiada.
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=54


Temat: Zasady zdrowego żywienia
" />Zasady zdrowego żywienia Co daje nam zdrowe żywienie? Zdrowa żywność to produkty, które zostały wytworzone naturalnie, nie mialy styku z żadnymi chemikaliami. Także w okresie wegetacji. Brak w nich konserwantów, ... Skoro przetwarzane produkty potrafią zakłócać normalne funkcjonowanie organizmu, to wiadomo że nie stanowi prawidłowej diety dla sportowców. Po przestawieniu się na pożywienie pełnowartościowe, dotychczas zaburzone funkcje organizmu powoli zaczynają działać bez ... głównych: białka, tłuszcze i węglowodany, witaminy i składniki mineralne, błonnik, wodę. Należy unikać tłuszczów i cukrów zwierzęcych Spożywać większe ilości błonnika Ograniczyć spożycie soli Bogatą w witaminy, zalecaną i wyjątkowo zdrową ... jest monotonny, zawiera ogrom wysokowartościowych produktów spożywczych. Zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmu, jest podstawą zdrowego żywienia. Witaminy, składniki mineralne, białko, węglowodany, tłuszcze, oraz błonnik są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. ... oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami (zaleca się spożywanie 2-3 porcji po 150g tygodniowo). Więcej składników mineralnych od mięsa zawierają ... bogate w cholesterol zawarty w żółtku i z tego względu należy je spożywać w ograniczonej ilości. Są to źródła witaminy B2 i B12, zawierają osiem niezbędnych aminokwasów, jak również wapnia. Kawa ... węglowodanów jest naprawde zbyt wysoka. Niesłychanie istotne w diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają przyswajać aminokwasy. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Oparta na wyżej wymienionych zasadach dieta, dostarcza organizmowi wszystkich witamin, składników ... dnia na dzień. Należy spożywać różne produkty, dostarczać swojemu organizmowi wszystkiego, co jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też trzeba zachować równowagę w odżywianiu.
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=1095


Temat: Pokrzywa
witamin (m. in. C, B2, K) i łatwo przyswajalnych soli mineralnych (głównie wapnia i potasu). Ma właściwości wzmacniające i uodparniające. (...) Korzystnie wpływa na przemianę materii (ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii). Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, ułatwia trawienie (...). Nie stosować w przypadku uczulenia na składniki preparatu. POKRZYWA (z ppr.pl) Szczególnie chętnie rośnie na glebach żyznych i bogatych w azot. ... stadiach chorób nowotworowych. W kosmetyce i dermatologii sprawdza się zwłaszcza w pielęgnacji włosów z łupieżem i łojotokiem. (...) Pokrzywa używana jest też jako naturalny barwnik spożywczy. POKRZYWA (z zdrowemiasto.pl) Pokrzywa woli ... w/w stanach jest to niekorzystne (lub nawet groźne dla zdrowia). A poza tym: Ziele pokrzywy zawiera dużo mikroelementów (między innymi sporo żelaza (...) W ogródku też się przydaje - służy do ... (potas, wapń, żelazo, miedź, bor, mangan, tytan). We włoskach parzących występuje kwas mrówkowy oraz związki aminowe. W korzeniu znajdują się kwasy organiczne, fitosterol, lecytyna, woski, śluz, wapń, potas. W liściach i ... jak preparaty żelaza. Pokrzywa obniża także poziom cukru we krwi i działa synergicznie z innymi ziołami przeciwcukrzycowymi. Myślę, że reszta wiadomości sie powtarza już w 100% i chyba najlepiej jednak zapytać...
Źródło: wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3410


Powered by WordPress, © jak na codzień